Autobedrijven beknibbelen dit jaar fors op hun innovatiebudget, blijkt uit een enquête onder multinationals.
Er staan drie (Engels-)Nederlandse bedrijven in de top 50 van meest innovatieve firma’s ter wereld: Shell, Philips en Unilever. De lijst is opgesteld door de Boston Consulting Groep. Die voerde een enquête uit onder 1500 leidinggevenden op innovatiegebied bij bedrijven die meer dan 100 miljoen dollar omzet draaien. Ze werden gevraagd naar bedrijven die ze bewonderen, en hoe ze hun eigen bedrijf beoordelen.
Kostenbesparingen in autosector
Vergeleken met 2013 valt op dat vooral automakers hun innovatiebudgetten inkrimpen. De bedrijven zeggen in 2014 26 procent minder aan ontwikkeling uit te geven dan vorig jaar. Toen stonden er nog 14 automakers in de top 50, dit jaar zijn dat er negen. Het is vooral een maatregel om kosten te besparen.
Apple staat bovenaan als meest innovatieve bedrijf. Tesla, met zijn “disruptieve” techniek, voert de automakers aan. Shell staat als enige oliebedrijf in de lijst. Maar Philips moet General Electric boven zich dulden, en Procter doet het beter dan Unilever (misschien dankzij de Swash?). Vliegtuigbouwers Airbus (33) en Boeing (34) ontlopen elkaar niet veel.
China maakt werkt van innovatie
Opmerkelijk is dat Coca-Cola (plaats 16) en McDonald's (38) hoog eindigen: kennelijk worden de bedrijven nog altijd als voorbeelden gezien door andere topmerken, ondanks dat ze te leiden hebben van het feit dat thuismarkt Amerika minder frisdrank drinkt en minder hamburgers eet. Coca-Cola's concurrent PepsiCo, noch Yum!, het moederbedrijf van KFC en Pizza Hut, komen in de lijst voor.
Met Lenovo, Xiaomi, Tata, Tencent en Huawei doen China en India het goed. Vooral Chinese bedrijven maken steeds meer werk van innovatie, constateert Boston Consultancy. Er staan ook bedrijven in die niet meteen een belletje doen rinkelen: Salesforce.com is een cloudbedrijf uit San Francisco, en het Japanse Fast Retailing steekt achter kledingmerken als Uniqlo en J Brand.
Investeringen stijgen
Twee derde van de geënquêteerden gaf aan dat innovatie op de top drie prioriteiten van hun bedrijf staat. Van de ondervraagde bedrijven gaf 61 procent aan meer uit te geven aan innovatie dan vorig jaar.
Hoewel één van de lichtpuntjes van de wereldeconomie, moet het Verenigd Koninkrijk het kennelijk niet hebben van innovatie: samen met de Nederlanders zeilt het land de top vijftig binnen. Unilever een Brits bedrijf noemen verandert daar natuurlijk niets aan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl